tisdag 16 november 2010

Min sammanfattning om ungas medievanor

I rapporten Unga och medier 2010 från Medierådet tar man upp medianvändningen både bland barn,unga och föräldrar.Där finns det mycket intressant fakta att hämta om hur unga använder internet,mobiler och tv. Det som jag fick fram när jag intervjuade elever i åk.7-9 stämde väl överens med det som var presenterat i rapporten.
Ungdomar idag använder internet så gott som dagligen. Populära sidor bland pojkar är Youtube,Facebook och olika spelsajter. Bland flickor är Facebook,Msn,Youtube och Bildagboken populära.
Man träffas ute i "cyberrymden" på olika kommunikationsajter,bloggar och chattar med varandra.Det som är bra enligt ungdomar är att man kan "adda" många vänner och "träffas" när man vill.

Bland de ungdomar som jag intervjuade blev jag positivt överraskad över att ingen av dem blivit kränkt eller mobbad på nätet. Det kanske inte är så vanligt trots allt -men det gäller ändå att alltid vara observant.

En del av ungdomarna kände också någon/några som mer eller mindre var spelberoende. Det var bara pojkar som hade problem. Spel som många pojkar fastnade för var Counter-Strike(CS), World of Warcraft(WoW) och Call of Duty. Alla spelen spelas On-line mot andra kompisar och spelsugna. Har man headset och Skype så kan man också kommunicera med varandra medan man spelar.
Internetanvändningen är ungefär lika när det gäller pojkar och flickor. Men användningen skiljer sig lite åt.

TV-användningen har minskat eftersom ungdomar hittar både filmer och filmklipp på nätet. Nyhetssidorna på nätet har börjat bli populära eftersom även de innehåller filmklipp om nyheter och annat.

I skolan så skulle vi kunna ta vara på elevernas intresse för information via medier.På en SO lektion så skulle man kunna visa dagens nyheter på en stor skärm och diskutera det som händer i världen. Google Earth är också ett mycket pedagogiskt program just när det gäller att hitta information om hur det ser ut i världen.

Det finns massor av bra och pedagogiska program på nätet som skulle vara användbara och fånga elevernas intressen. Att de flesta programmen dessutom är gratis är ju ännu bättre. I ämnet bildkunskap borde undervisning i Photoshop eller andra bildhanteringsprogram vara obligatoriskt eftersom många ungdomar gillar att jobba med bilder.

Jag tror att det är väldigt viktigt med en gemensam IT-strategi på skolorna.Vi pedagoger måste ta del av ungdomars nätkultur och ta vara på deras intressen på ett pedagogiskt sätt. Vi måste följa med i utvecklingen och ge lärandet nya dimensioner. Det gäller att ha ena foten före....

2 kommentarer:

  1. Hej Andreas
    Intressant läsning! Ja du hur får man då foten före??? Det undrar jag... Vi på kursen är kanske iallafall på väg :). Visst är det kul med pedagogiska hjälpmedel? Jag tror som du att om man använder digitala hjälpmedel mer så kan man också komma närmare eleverna.Hmm ja det tål att tänka på. Bra jobbat!

    SvaraRadera
  2. Du verkar ha fått ut en hel del av din undersökning med eleverna. Många bra tankar om hur du kan utnyttja detta i undervisningen.

    SvaraRadera