söndag 28 november 2010

Wordle om ungas medievanor


Förra veckan upptäckte jag Wordle och blev glatt överraskad när jag provade att skapa ordflätor av ord. Jag visade sedan programmet för två av mina elever och de började genast att göra egna Wordle-flätor. Jag ska sprida användningen bland mina elever eftersom de brukar använda sig av tankekartor när de arbetar. Wordle kan vara bra till mycket och man kan laborera en hel del både med typsnitt och färg.

Filmaffischen till Westernfilmen

 


Här är filmaffischen till våran Westernfilm. Jag gjorde redigeringen i Photoshop och det programmet har oändliga möjligheter att ändra foton och bilder-kul är det i alla fall!

torsdag 18 november 2010

Photoshoppa

Igår visade Måns oss hur man kan skapa en filmaffisch i Photoshop. Vi fick i läxa att skapa en egen affisch och sätta ut på bloggen. Måns tipsade oss att vi kan ladda hem och prova programmet gratis i 30 dagar. När jag kom hem igår så hämtade jag hem programmet och det verkar fungera som det ska. Nu är det bara att komma igång att Photoshoppa! Tack för tipset Måns!

onsdag 17 november 2010

Vi gör film i Moviemaker

Idag fick vi prova på att göra film i programmet Moviemaker. Men först fick vi en kort instruktion om hur man filmar och vad man ska tänka på.Vi delades in i grupper och vi skrev varsitt förslag om intrig och genre som filmen skulle handla om. Sedan lades förslagen i två lådor och vi fick dra en intriglapp och en genrelapp till gruppen.
Våran grupp fick att handlingen skulle handla om en finne på näsan med Clintan genre! Inga saker är omöjliga när man är kreativ så vi gick med raska steg ut för att filma.Det var ett härligt vinterlandskap ute trots att det bara är november.

Efter filmandet gick vi tillbaka för att föra över filmen till ett usb-minne.
Sedan redigerade vi filmen direkt från usb-minnet men det visade sig vara mindre bra eftersom programmet segade sig. Då förde vi över filmprojektet till datorn och det gick bättre att arbeta med filmhanteringen.

Vi höll på att ge upp när vi inte fick fram musiken som vi lagt till och när vi flyttade oss till en annan dator så fanns inte alla filer med. Vi flyttade tillbaka till den dator vi hade projektet sparat och lade in musiken.Till sist sparade vi filmprojektet till en film fil. När vi spelade upp filmen så fungerade allt som det skulle! Skam den som ger sig....

tisdag 16 november 2010

Min sammanfattning om ungas medievanor

I rapporten Unga och medier 2010 från Medierådet tar man upp medianvändningen både bland barn,unga och föräldrar.Där finns det mycket intressant fakta att hämta om hur unga använder internet,mobiler och tv. Det som jag fick fram när jag intervjuade elever i åk.7-9 stämde väl överens med det som var presenterat i rapporten.
Ungdomar idag använder internet så gott som dagligen. Populära sidor bland pojkar är Youtube,Facebook och olika spelsajter. Bland flickor är Facebook,Msn,Youtube och Bildagboken populära.
Man träffas ute i "cyberrymden" på olika kommunikationsajter,bloggar och chattar med varandra.Det som är bra enligt ungdomar är att man kan "adda" många vänner och "träffas" när man vill.

Bland de ungdomar som jag intervjuade blev jag positivt överraskad över att ingen av dem blivit kränkt eller mobbad på nätet. Det kanske inte är så vanligt trots allt -men det gäller ändå att alltid vara observant.

En del av ungdomarna kände också någon/några som mer eller mindre var spelberoende. Det var bara pojkar som hade problem. Spel som många pojkar fastnade för var Counter-Strike(CS), World of Warcraft(WoW) och Call of Duty. Alla spelen spelas On-line mot andra kompisar och spelsugna. Har man headset och Skype så kan man också kommunicera med varandra medan man spelar.
Internetanvändningen är ungefär lika när det gäller pojkar och flickor. Men användningen skiljer sig lite åt.

TV-användningen har minskat eftersom ungdomar hittar både filmer och filmklipp på nätet. Nyhetssidorna på nätet har börjat bli populära eftersom även de innehåller filmklipp om nyheter och annat.

I skolan så skulle vi kunna ta vara på elevernas intresse för information via medier.På en SO lektion så skulle man kunna visa dagens nyheter på en stor skärm och diskutera det som händer i världen. Google Earth är också ett mycket pedagogiskt program just när det gäller att hitta information om hur det ser ut i världen.

Det finns massor av bra och pedagogiska program på nätet som skulle vara användbara och fånga elevernas intressen. Att de flesta programmen dessutom är gratis är ju ännu bättre. I ämnet bildkunskap borde undervisning i Photoshop eller andra bildhanteringsprogram vara obligatoriskt eftersom många ungdomar gillar att jobba med bilder.

Jag tror att det är väldigt viktigt med en gemensam IT-strategi på skolorna.Vi pedagoger måste ta del av ungdomars nätkultur och ta vara på deras intressen på ett pedagogiskt sätt. Vi måste följa med i utvecklingen och ge lärandet nya dimensioner. Det gäller att ha ena foten före....

måndag 15 november 2010

Ungas medievanor

Jag har gjort en undersökning bland elever i åk.7-9 om hur de använder nätet och andra medier som tv. Jag intervjuade lika många pojkar som flickor -sammanlagt 20 elever från åk.7-9. För att eleverna inte skulle påverka varandra frågade jag dem enskilt så att jag skulle få ett mer korrekt resultat.
Dessa frågor tog jag upp med eleverna:

Har du tillgång till dator med internet hemma?
Där svarade alla elever att de hade det.

Vilka sidor använder du på nätet?
Populäraste sidorna för pojkar var: Youtube,Facebook,Google,olika spelsajter,Pirate bay,Aftonbladet.
Bland flickorna var Facebook, Msn,Youtube,Bilddagboken och Spotify populärast.

Har du,eller känner du någon som blivit kränkt eller mobbad på nätet?
Där svarade alla elever att de inte blivit det eller kände någon som blivit mobbad på nätet.

Vet du någon som blivit "spelberoende" på nätet?
Där svarade några pojkar att de kände någon eller några som hade problem.
Även flickorna kände några som var spelberoende.

Hur använder du internet på skolan?
Där hade de flesta elever svarat att de söker fakta via Google, Wikipedia,Ne,Aftonbladet mm. Maila hem sina skolarbeten är också vanligt.

Hur ofta tittar du på Tv varje dag?
Där visade sig att pojkarna tittade i snitt 3-4 timmar medans flickorna tittade i snitt 1-2 timmar.

Vad tittar på?
Bland pojkar var filmer,deckare,Scrubs,Family Guy och Discovery Channel populära.
Bland flickorna var MTV,filmer,Topgear,Desperate Housewives, Grace anatomy populära.

Vilket använder du mest när du ska se på film-Tv:n eller datorn?
Pojkar använder mest datorn och flickor mest TV:n.

I mitt nästa inlägg ska jag jämföra min undersökning med det jag läst om ungas medievanor.

onsdag 10 november 2010

Skolor behöver IT-strategi

Jag läste i tidningen Folket att i Sverige saknar en av tre kommuner en IT-strategiplan för den kommunala grundskolan. Det beror ofta på att det ofta saknas resurser och ekonomi säger man. Läs gärna artikeln den är intressant och tänkvärd! Debatt IT-strategi i tidningen Folket den 5/10.