söndag 27 februari 2011

FLOD- En digital lärresurs

Jag har en bra resurs som vi använder oss av på vår skola.Den heter
FLOD och är en digital resurs för media,film,nyhetsartiklar, projekt mm. FLOD står för Flexible Learning On Demand och iden bygger på att man kan beställa och streama film till undervisning när man så önskar.
Filmen kan man då se sekunder efter att man har beställt den- det ger dig stora möjligheter att situationsanpassa lektionen.

Attraktionskraften ligger inte bara i snabb åtkomst av digital media. Det är systemets kvalitativa egenskaper som gör det unikt. I FLOD kan du i förväg samla ihop mediefiler till ett ämnesavsnitt ett så kallat projekt. När dessa projekt skapats är det lätt att hitta materialet och använda det igen. Vill du kan även elever eller varför inte en kollega på en annan skola, som är ansluten till FLOD, använda sig av ditt projekt. Det är därför systemet kallas för FLOD - en förkortning av Flexible Learning On Demand.

Men för att kunna använda FLOD så måste din skola ansluta sig. Vet i nuläget inte vad det kostar, men jag ska ta reda på vad det kostar för vår skola.
Om du är nyfiken på FLOD så kan du kostnadsfritt prova FLOD i 30 dagar.

Jag anser att FLOD är en jättebra digital lärresurs som varje skola skulle ha tillgång till. På vår skola har vi tyvärr väldigt dåligt med projektorer och datorer för att snabbt kunna visa film i klassrummet. Men vi får jobba på att varje klassrum ska ha en projektor.
I Studion använder vi FLOD direkt i våra datorer när vi har undervisning i SO eller NO.

På vår skola har bara vi lärare konto på FLOD. Det är lärarna som beställer filmer och gör projekt i FLOD. Det kanske skulle vara bra om eleverna också hade tillgång till FLOD? Jag ska ta reda på vad som gäller för elever.

Mediecenter Mälardalens hemsida (där FLOD finns) är en bra och lättnavigerad hemsida. Där finns också ett länkförråd som man kan använda när man skapar projekt i FLOD.

3 kommentarer:

  1. Hej!
    Att kunna utnyttja film för lärande är intressant även om det, som du skriver,kräver att man har en del utrustning på skolan. Ingår det ytterligare material som tex lärarhandledningar eller diskussionsfrågor? Hur har du utnyttjat materialet hittills?

    Hittade en hel del bra mattesidor i deras länkskafferi. Tack för tipset!

    SvaraRadera
  2. Hej Andreas!
    Jag sprang på FLOD igår på läromedelsmässan, hur länge har ni varit medlemmar? Jag tycket att det verkade rätt billigt men får man det man behöver? Har ni byggt upp en bank på skolan med projekt? Hur många projekt kan man komma åt? Som jag förstod väljer man om man vill dela med sig. Har många funderingar då vår skola ej har AV-centralen att hämta material från. Kanske vi kan ta upp detta vidare nästa vecka om inte du har alla svar.

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Jag lade just upp en jing-intro till FLOD. Till vissa projekt finns det lärarhandledningar. Men mest är det projekt som det är upp till var och en att göra lärarhandledningar till. Några diskussionsfrågor har jag inte hittat.
    Jag har använt filmer mest till NO och SO som introduktion till ett nytt område.
    Det är bra kvalité på filmerna och många är nya eftersom arkivet hela tiden uppdateras.
    Vi har varit medlemmar sedan 2009 men FLOD har använts varierande mycket i skolan beroende på bristen av projektorer(vi har bara tre!)
    Vi har byggt upp en bank med projekt på skolan.
    De flesta är aktiva och sökbara. Det finns många projekt som man kan komma åt även på andra skolor. Som sagt FLOD är det moderna alternativet till AV-centralen. Film på ett kick med ett klick!

    SvaraRadera